Zaprite oči in si predstavljajte - maja sonce prvič osvetli pokrajino, letijo prvi metulji, čmrlji iščejo rože - raj na zemlji! Naslednje jutro odpreš oči, pogledaš skozi okno, a tam - sneg! Bilo je že toplo! Krompir je že poganjal prve kalčke, čebulice so potisnile nos iz zemlje, takšno cvetje je bilo že zunaj ... Po zamisli takšnega prizora obstaja želja, da se sprehodimo po rastlinjaku na domačem vrtu. 

Vremenske spremembe vsekakor niso vsako leto tako drastične. Potreba po rastlinjaku pa pride na misel takrat, ko temperature zraka močno nihajo iz ene skrajnosti v drugo - od zelo visoke do zelo nizke - ali ko padavine trajajo več kot teden dni. Takrat se zdi, da je rastlinjak očitna potreba.

Če ste se odločili za postavitev rastlinjaka na svojem posestvu, morate najprej dobro premisliti, kaj boste v njem gojili in v kakšnem obsegu. Za lastno porabo lahko vzgojite nekaj sadik paradižnika in paprike, vendar boste morda želeli izkoristiti ves potencial rastlinjaka in gojiti zelenjavo za prodajo. Material, ki se uporablja za izdelavo ogrodja rastlinjaka in pokrivanje konstrukcije, bo odvisen tudi od izbrane uporabe rastlinjaka.Najbolj ekonomičen »pokrov« za rastlinjak je polietilen, vendar je njegova življenjska doba zelo kratka - največ eno sezono. Ojačan polietilen bo zdržal vsaj tri do štiri leta. Obstaja tudi različica, pri kateri so stranice ali stene rastlinjaka izdelane iz filma, vendar je strešni del izdelan iz netkanega premaznega materiala, ki zadrži toploto v konstrukciji, hkrati pa ne preprečuje vstop padavin v strukturo. V tem primeru bo treba rastline v rastlinjaku zalivati manj pogosto.

Še pred nekaj leti so stekleni rastlinjaki veljali za drago strukturo, vendar je treba vedeti, da gre za naložbo za vrsto let, celo desetletij, če je okvir rastlinjaka iz kovinskih vogalov. Steklo pa ima eno veliko pomanjkljivost - se zlomi. Poleg tega je treba pozimi s strehe takega rastlinjaka očistiti sneg, tako da s svojo težo ne razbije stekla.


Namesto stekla je uporabljena najnovejša generacija celičnega polikarbonata. Rastlinjaki so narejeni iz celičnih polikarbonatnih plošč, pritrjenih na kovinski okvir. Poglejmo, zakaj je potreben rastlinjak in kaj v njem lahko gojimo. Za sadike se sejejo različne rastline, običajno februarja ali marca.

V začetku aprila so sadike zrasle in potrebujejo nižjo temperaturo zraka, vendar več svetlobe. Če tega ne opazimo, sadike po dolžini venejo in po presajanju rastejo dlje. Zgodaj spomladi lahko sadike čez dan vzamemo ven in jih damo v rastlinjak. Od sredine aprila lahko sadike celo čez noč puščate v rastlinjaku, tako da sadike pred spomladanskimi zmrzali pokrijete s posebnim materialom, na primer agro filmom.

Hkrati lahko v rastlinjak posejete prve redkvice, solato, koper, čebulo, tako boste že v začetku maja lahko uživali v prvi solati iz svežega domačega zelenja. Hkrati lahko v škatle posejete semena kumar, cvetje in zelenje, ki jih boste junija razstavili v rastlinjaku ali na prostem. Tako boste prihranili prostor na okenski polici, kamor so običajno postavljene škatle z posejanimi rastlinami.

V vedra lahko posadite tudi gomolje dalije, ki ste jih odstranili iz zimskega skladišča, in jih postavite v rastlinjak. Tako boste gomolje na vrtu lahko presadili z močnimi kalčki in ustvarili čudovite šopke dalije že avgusta in ne kot običajno - malo pred jesenskimi pozebami.