Samooskrba postaja čedalje pomembnejša. Da bi jedli domačo in predvsem zdravo zelenjavo, brez pesticidov, skozi celo leto, se vse več ljudi odloča za rastlinjake. S tem si zagotovimo zaščito našega pridelka pred vremenskimi vplivi, UV žarki in živalmi.


Na voljo imamo kar nekaj vrst, oblik in materialov. Najbolj odporen in dolgotrajen je vsekakor rastlinjak iz polikarbonata. Pocinkana jeklena konstrukcija pa nudi stabilnost in vzdržljivost celotnemu rastlinjaku. Tako ni potrebno nobeno dodatno vzdrževanje.
Vsakemu vrtnarju je pomembno, da so njegove sadike na varnem, zato velja razmisliti o nakupu rastlinjaka, ki zagotavlja, da bo pridelek varen pred točo, sunki vetra, nalivi in tudi zmrzaljo.

Rastlinjak opremimo s prezračevalnimi okni in namakalnim sistemom, da našim rastlinam zagotovimo vse pogoje za uspešno rast. Za odlaganje manjšega orodja pa lahko namestimo tudi kakšno poličko. V primeru daljše odsotnosti, pa za dobrobit zelenjave poskrbijo avtomatski odpiralci oken in avtomatski namakalni časovnik.


Ko smo se odločili za nakup rastlinjaka je čas za pripravo tal. Pred samo montažo, v zemljo izkopljemo 30 cm globok jarek, da se bo rastlinjak vkopal v zemljo. Ta način postavitve nam omogoča, da rastlinjak čez čas prestavimo na drugo lokacijo. Če pa želite, ga pa lahko postavite skladno z navodili tudi na temelje.
Čas in zahtevnost montaže sta zmanjšana na minimum. Vseeno pa je priporočljivo, da vam pri postavitvi pomaga strokovnjak.

Obstaja tudi možnost skrajšanja in podaljšanja rastlinjaka. Samo dokupite segmente za podaljšanje in vaš prostor za vrtnarjenje bo daljši za 2 metra.